FORUM

Krajowy program odb...
 
Notifications
Clear all

Krajowy program odbudowy pogłowia trzody chlewnej

520 Posty
69 Users
0 Reactions
584.9 K Widok
Muchozolali
(@muchozolali)
Posty: 2735
Famed Member
 

moja waga to 108,8

To, co było, jest tym, co będzie, a to, co się stało, jest tym, co znowu się stanie,

 
Opublikowany : 28/02/2013 9:55 pm
(@rafall)
Posty: 338
Reputable Member
 

Wczoraj byłem z kuzynem w ubojni , bo opylał maciory i pytam ile by dali za duńczyka , powiedział mi 4,7 :lol: :lol: :lol: więc powtórzyłem że chodzi o duńczyka , gosciu się zdenerwował i mi mówi ze połowa duńczyków jest gorsza od naszych . Więc się tymi hybrydami nie podniecajcie zbytnio :lol:

A co miał Ci powiedzieć, że jak kazdy zakład płaci za duńczyka 5,3 5,4? A jako patriota od was kupuje po 4,5 jak leci ale kolejki ma na 3 tyg bo przed św na białą kiełbase by mu te wasze przypasiły. Przecież dobrze wiedział, że duńczyka co najwyżej w tv widzieliście to nie będzie ryzykował strzała w pysk od lokalnych patriotów, bo mu po 4,5 przestaną wozić i może sobie roboty szukać.

Kochany udawalem że mam tego mięśniaka duńczyka :lol: i to napisalem co mówił i jak by był zainteresowany to by inaczej gadał :roll:
a Ty te swoje smierdziuchy po ile sprzedał ???????? bo się nie pochwaliłeś
jak się dowiem jaki nr. telefonu to Ci podam to sobie przedzwonisz :D

Spoglądając w temat ceny macior i porównując je do cen w innych regionach to całkiem możliwe że dajecie się dymać swojemu odbiorcy.

Sięgając pamięcią wstecz o ile się nie myle do Ciebie dzwonilem chyba rok temu , tez takie były rożnice na forum jak teraz :lol:
rozmowa wygladała tak ; dobry wieczór do....... ile chce pan za te świnie ?? odp. warchlak niemiecki genetyka dunska itd .
cena podałeś taką że wtedy za swoje bralem 10 gr. mniej :roll:
muszę przyznać że bardzo a bardzo kulturalnie się odzywałeś i już nie chciałem Ciebie gnębić z targowaniem , bo czułem w Twoim głosie przerażenie :wink:
dodam jeszcze że u nas świn malo i handlarze wożą do nas i sprzedają po 4,7 więc kogoś chyba jeszcze bardziej dymają :lol: :lol:

A ja muszę przyznać Ci rację jeżeli otrzymałeś cenę 5,5 netto w tamtym okresie. W innym wypadku to blef :wink:

 
Opublikowany : 28/02/2013 10:54 pm
(@sentimo)
Posty: 260
Reputable Member
 

Krajowy program odbudowy pogłowia trzody chlewnej u nas już działa-na skupie było 10 tuczników i 10 macior. :)

 
Opublikowany : 05/03/2013 7:56 pm
(@maciejatym)
Posty: 64
Trusted Member
 

Wedlug mnie program odbudowy powinien sie skladac z dwoch segmentow:
1. cykl zamkniety
2. zrzeszenia producentow trzody chlewnej

ad1 cykl zamkniety powinien byc wspiereny od 20-25 loch. Rolnik majac troche ziemni i troche swin + wsparcie moze sie odbic i wyjsc na dobra prosta. A cykl zamkniety gwarantuje stabilnosc produkcji i stabilnosc dostaw

ad2 to grupy producentow powinne sie zajac produkcja prosiat na swoje potrzeby - nie bedzie problemow z ewentualnym odbiorem. Rzad daje kase grupom, grupa wybiera rolnikow najbardziej odpowiednich (zaplecze, budynki, wiedza) i chetnych do produkcji prosiat i ta kasa idzie od grupy do rolnika np na budowe porodowki, remonty i tp. Rolnik podpisuje jakis weksel lub po prosu porodowka czy odchowalnia bedzie wlasnoscia grupy a rolnik bedzie na niej pracowal. Grupa powinna miec przykaz od gory aby stawac sie samowystarczalna co do prosiat na potzreby tuczu w grupie.

Proste do wykonania Pewne co do efektywnosci dotaci i co najwazniejsze nie odrzuca malych i srednich gospodarst. Nie tworzy molochow a opiera sie efektywnie na tym co w Polsce mamy.

 
Opublikowany : 05/03/2013 9:34 pm
(@pablo80)
Posty: 1507
Noble Member
 

Panowie nie fantazjujmy. Jak będzie dotacja do każdego gospodarstwa co ma 20 macior to nic to nie zmieni , co najwyżej odsunie w czasie niektóre sprawy. z taką hodowlą to nas zachód zawali mięsem i za parę lat będziemy myśleć co zrobić przy pogłowiu 4 mln.
Zresztą ile tej kasy mogą znaleść, jak dadzą wszystkim chętnym od 20 szt to chyba dotacja będzie po 11 tys na gmine a nie na stanowisko. Kto był kiedyś u niemców holendrów albo dunów w ostatnim czasie wie o czym mówie. Odjechali nam strasznie pod każdym wzgledem i dystans sie powiększa. Tu trzeba ułatwić rozpoczęcie inwestycji, jakiś może kredyt z korzystnym oprocentowaniem, a inwestycja musi sama na siebie zarabiać,. Rozdawanie pieniędzy według nie wiadomo jak wybieranego klucza skończy się aferą, sprawami w cba, a może nawet sejmową komisją śledczą. Zaraz się pewnie odezwą głosy,że fermy, to tamto, ale niestety to nas czeka i nic na to nie poradzimy. Chcesz odbudowywać pogłowie w 300 tys gospodarstw? Toż to jedynie wszelkiej maści handlarze i posrednicy na tym zarobią.

 
Opublikowany : 05/03/2013 11:01 pm
(@maciejatym)
Posty: 64
Trusted Member
 

Jasne jasne
a co z ludzmi - nikt sie nad tym nie zastanawia

Pojedynczy rolnik pewnie ze nic nie zdziala ale do jasnej chol.... tyle lat pakujemy pieniadze w grupy i po co zeby teraz najwieksi poroducencji zrobili z siebie fabryki a reszta pod sklepy.

 
Opublikowany : 05/03/2013 11:09 pm
(@pablo80)
Posty: 1507
Noble Member
 

Kto będzie hodował dobrze to na lokalnym rynku sprzeda. Jedynie małym przetwórniom nie można rzucac tyle kłód pod nogi. Zakazali im bić, zaczeli kupować półtusze, potem kupili elementy z importu i teraz jadą na tym i mamy wędliny jakie mamy. A takie molochy jak pini muszą iść całą parą, jak im my nie sprzedamy kupią u niemców co juz teraz robią. Unia nas wzieła nie po to żebyśmy tu sobie spokojne rolnictwo ekologiczne praktykowali.

 
Opublikowany : 05/03/2013 11:18 pm
(@stan1069o2-pl)
Posty: 5315
Illustrious Member
 

Jasne jasne
a co z ludzmi - nikt sie nad tym nie zastanawia

Pojedynczy rolnik pewnie ze nic nie zdziala ale do jasnej chol.... tyle lat pakujemy pieniadze w grupy i po co zeby teraz najwieksi poroducencji zrobili z siebie fabryki a reszta pod sklepy.

Czym Ty się q.......... a martwisz jak się od świni uwolnisz to dopiero będziesz wiedział że żyjesz :lol: :lol: :lol:

 
Opublikowany : 05/03/2013 11:31 pm
(@marylakulasinska)
Posty: 439
Reputable Member
 

Panowie nie fantazjujmy. Jak będzie dotacja do każdego gospodarstwa co ma 20 macior to nic to nie zmieni , co najwyżej odsunie w czasie niektóre sprawy. z taką hodowlą to nas zachód zawali mięsem i za parę lat będziemy myśleć co zrobić przy pogłowiu 4 mln.
Zresztą ile tej kasy mogą znaleść, jak dadzą wszystkim chętnym od 20 szt to chyba dotacja będzie po 11 tys na gmine a nie na stanowisko. Kto był kiedyś u niemców holendrów albo dunów w ostatnim czasie wie o czym mówie. Odjechali nam strasznie pod każdym wzgledem i dystans sie powiększa. Tu trzeba ułatwić rozpoczęcie inwestycji, jakiś może kredyt z korzystnym oprocentowaniem, a inwestycja musi sama na siebie zarabiać,. Rozdawanie pieniędzy według nie wiadomo jak wybieranego klucza skończy się aferą, sprawami w cba, a może nawet sejmową komisją śledczą. Zaraz się pewnie odezwą głosy,że fermy, to tamto, ale niestety to nas czeka i nic na to nie poradzimy. Chcesz odbudowywać pogłowie w 300 tys gospodarstw? Toż to jedynie wszelkiej maści handlarze i posrednicy na tym zarobią.

Nie zgadzam się z twoją wypowiedzią .Jeśli przytaczasz Niemców Holendrów i Dunów jak to odjechali nam strasznie ....Ale nie dopowiedziałeś o dopłatach które otrzymują na każdą lochę itd a w ostatnich latach to my ich bardzo wspomogliśmy pozbyć się prośiaczka bo byłaby u nich nadprodukcja i napychamy im w dalszym ciągu kieszenie oni się rozwijają a my jesteśmy ich parobkami """"Cudze chwalicie swego nie znacie""""!!!!

Maryla

605917034

 
Opublikowany : 05/03/2013 11:53 pm
(@sim601)
Posty: 86
Trusted Member
 

Panowie i Panie jak będzie odpowiednio wysoka cena na tucznika to pogłowie samo szybciej się odbuduje i nie będzie tu potrzebna żadna pomoc.

 
Opublikowany : 06/03/2013 7:23 am
(@stan1069o2-pl)
Posty: 5315
Illustrious Member
 

Panowie nie fantazjujmy. Jak będzie dotacja do każdego gospodarstwa co ma 20 macior to nic to nie zmieni , co najwyżej odsunie w czasie niektóre sprawy. z taką hodowlą to nas zachód zawali mięsem i za parę lat będziemy myśleć co zrobić przy pogłowiu 4 mln.
Zresztą ile tej kasy mogą znaleść, jak dadzą wszystkim chętnym od 20 szt to chyba dotacja będzie po 11 tys na gmine a nie na stanowisko. Kto był kiedyś u niemców holendrów albo dunów w ostatnim czasie wie o czym mówie. Odjechali nam strasznie pod każdym wzgledem i dystans sie powiększa. Tu trzeba ułatwić rozpoczęcie inwestycji, jakiś może kredyt z korzystnym oprocentowaniem, a inwestycja musi sama na siebie zarabiać,. Rozdawanie pieniędzy według nie wiadomo jak wybieranego klucza skończy się aferą, sprawami w cba, a może nawet sejmową komisją śledczą. Zaraz się pewnie odezwą głosy,że fermy, to tamto, ale niestety to nas czeka i nic na to nie poradzimy. Chcesz odbudowywać pogłowie w 300 tys gospodarstw? Toż to jedynie wszelkiej maści handlarze i posrednicy na tym zarobią.

Nie zgadzam się z twoją wypowiedzią .Jeśli przytaczasz Niemców Holendrów i Dunów jak to odjechali nam strasznie ....Ale nie dopowiedziałeś o dopłatach które otrzymują na każdą lochę itd a w ostatnich latach to my ich bardzo wspomogliśmy pozbyć się prośiaczka bo byłaby u nich nadprodukcja i napychamy im w dalszym ciągu kieszenie oni się rozwijają a my jesteśmy ich parobkami """"Cudze chwalicie swego nie znacie""""!!!!

Popieram naszego rodzynka :lol:
dodam jeszcze od siebie ; jak będziecie płacić za 3 sort ponad 300 zł za sztuke to dopiero wtedy odjadąąąąąąąąąąąąąąąąąąą :lol: :lol: :lol:

http://www.youtube.com/watch?v=WxUYgiTVyIs

tak jak by unia śpiewała :o :o :o :o

 
Opublikowany : 06/03/2013 7:50 am
(@pablo80)
Posty: 1507
Noble Member
 

Ten 3 sort jak to nazywasz jakością przewyższa naszą fermówkę o statystycznych prosiakach z targu nie wspominając. Ale jak bedziemy zyć w swoim świecie jeszcze ze 3 lata to 5 mln będzie , z czego 4 z dunskim kolczykiem. Takie są fakty i to trzeba przyjąć do wiadomości, tu nie ma nic do zgadzania. Jak ktoś wyżej napisał na 10 tuczników na spędzie przypadło 10 macior. Czyżby odnowienie stada, zmiana genetyki? Chyba jednak likwidacja. Mnie też to sie nie podoba ale tu szlachetne hasła nie pomogą. Dopłaty są do rodzimych ras i te świnie to nam krzywdy nie robią, bo są bite w małych ubojniach. Ta nadprodukcja urosła by u nich i przyjechała do nas w postaci gotowego mięsa.

 
Opublikowany : 06/03/2013 8:48 am
(@stan1069o2-pl)
Posty: 5315
Illustrious Member
 

Ta nadprodukcja urosła by u nich i przyjechała do nas w postaci gotowego mięsa.

Pewnie by i urosla i przyjechała 1 może 3 razy a tak to bedzie na jeżdzić na okrągło
noiiiiiiiiiiiiiiii pytanie komu w tym przypadku coś w kieszeni zostanie , temu co tuczył ???????????? to chyba zostanie ale słoma w gumofilcach :lol: :lol: :lol:

są jeszcze tacy co im coś zostawało , ale większośći zostanie zadłużenie i smród :wink:

 
Opublikowany : 06/03/2013 9:03 am
(@baraki)
Posty: 4390
Famed Member
 

Pablo!
Jak odjechali w produkcji prosiąt to w produkcji tucznika również są daleko! Zakładasz że tylko maciorowcy padną a wy będziecie spokojnie tuczyc duńczyki? A ja myśle że każda firma jest nastawiona na rozwój i ekspansję, nawet w Polsce jak ktoś zacznie od produkcji prosiąt to wcześniej czy później chce zamknąc cykl i zgarnąc całą pulę. Tamtejsze fermy to sa już ogromne przedsiębiorstwa, nawet można powiedziec korporacje, mają potencjał do kolejnych dużych inwestycji, także tu w Polsce.
Moim zdaniem jesli zabraknie macior w polskich chlewach to będzie koniec Polskiej produkcji trzody chlewnej.

Nawigacja rolnicza RTK w niskiej cenie, dostępna dla każdego.
tel 606832207

 
Opublikowany : 06/03/2013 9:41 am
 F1
(@_f1_)
Posty: 1613
Noble Member
 

Kto będzie hodował dobrze to na lokalnym rynku sprzeda. Jedynie małym przetwórniom nie można rzucac tyle kłód pod nogi. Zakazali im bić, zaczeli kupować półtusze, potem kupili elementy z importu i teraz jadą na tym i mamy wędliny jakie mamy. A takie molochy jak pini muszą iść całą parą, jak im my nie sprzedamy kupią u niemców co juz teraz robią. Unia nas wzieła nie po to żebyśmy tu sobie spokojne rolnictwo ekologiczne praktykowali.

Jasne dlatego nikomu do niczego nie dopłacać a niech produkują ci co im się opłaca bo niby czemu z naszych podatków dopłacać dużym fermom przecież w sklepach od tego nie stanieje :lol:a pieniądze przeznaczyć na rozwój małych przetwórni przy gospodarstwach a nie wymyślać głupie przepisy i je zamykać :twisted:

 
Opublikowany : 06/03/2013 10:00 am
 F1
(@_f1_)
Posty: 1613
Noble Member
 

Ten 3 sort jak to nazywasz jakością przewyższa naszą fermówkę o statystycznych prosiakach z targu nie wspominając. Ale jak bedziemy zyć w swoim świecie jeszcze ze 3 lata to 5 mln będzie , z czego 4 z dunskim kolczykiem. Takie są fakty i to trzeba przyjąć do wiadomości, tu nie ma nic do zgadzania. Jak ktoś wyżej napisał na 10 tuczników na spędzie przypadło 10 macior. Czyżby odnowienie stada, zmiana genetyki? Chyba jednak likwidacja. Mnie też to sie nie podoba ale tu szlachetne hasła nie pomogą. Dopłaty są do rodzimych ras i te świnie to nam krzywdy nie robią, bo są bite w małych ubojniach. Ta nadprodukcja urosła by u nich i przyjechała do nas w postaci gotowego mięsa.

Przeaz ten 3 sort ludzie mięsa w sklepach nie kupują a będą jeszcze mniej bo to sama chemia od początku do końca na antybiotykach a dzieci umierają od gorączki jak w średniowieczu :roll:

 
Opublikowany : 06/03/2013 10:07 am
(@stanislaw)
Posty: 2311
Noble Member
 

Czy myslicie ze ktos tych naszych prawd slucha bo ja nie mam takiej nadziei , Rzad zyje w innym swiecie zyje nie rzadem Szkoda naszego czasu Wyklety powstan ludu, niewierzcie w inna opcje

 
Opublikowany : 06/03/2013 10:17 am
(@stan1069o2-pl)
Posty: 5315
Illustrious Member
 

Czy myslicie ze ktos tych naszych prawd slucha bo ja nie mam takiej nadziei , Rzad zyje w innym swiecie zyje nie rzadem Szkoda naszego czasu Wyklety powstan ludu, niewierzcie w inna opcje

O tym co dyskutujemy to rząd ma ++++ do gadania a w ogóle to nawet na obecną chwile to rząd mamy w Brukseli :lol:
natomiast na to co jemy i co robimy wpływ mamy my sami HA HA HA tylko większość ma oczy zatkane szmatą :lol: :lol: :lol:
kiedy przejrzą nie wiem ????????? może jak szmata zgnije :D :D

 
Opublikowany : 06/03/2013 10:50 am
(@pablo80)
Posty: 1507
Noble Member
 

Tucz zamknięty tak, ale jak tuczarnia jest oddalona o kilka km od porodówki i inni ludzie ją obsługują. A takie łazenie wkółko z porodówki w tucz . Zresztą, każdy wie ile leków urzywa. Ja wiem ile urzywalem w tuczu zamkniętym, ile teraz, jakie miałem upadki. Za chwile 10 mln duńczyka będzie wjeżdzać a wy bedziecie mówić ile to się na tuczu zamkniętym zarabia. Stan liczy w tuczu zamkniętym swoje zboże z dopłatami, co go za darmo wychodzi, a mi w otwartym pełnoporcjówke z najdroższej firmy. Wyobraź sobie Stan że w otwartym też można swoje zboże skarmiać, niewiarygodne a jednak możliwe. Ja jak wróce moze kiedyś do macior to wtedy napewno zrezygnuje z tuczu. Ale póki co tak mi dobrze, teraz nic nie robie bo sprzedałem.
A rządzącym niedługo się o nas przypomni, wybory się zbliżają.

 
Opublikowany : 06/03/2013 5:44 pm
 SA
(@_sa_)
Posty: 682
Honorable Member
 

Mam pytanie czytałem ten program odbudowy i nie wiem ile to tych stad czy chlewni ma powstać i ile wszystkich ma być i czy oni wiedzą???

 
Opublikowany : 07/03/2013 9:08 am
(@stan1069o2-pl)
Posty: 5315
Illustrious Member
 

Tucz zamknięty tak, ale jak tuczarnia jest oddalona o kilka km od porodówki i inni ludzie ją obsługują. A takie łazenie wkółko z porodówki w tucz . Zresztą, każdy wie ile leków urzywa. Ja wiem ile urzywalem w tuczu zamkniętym, ile teraz, jakie miałem upadki. Za chwile 10 mln duńczyka będzie wjeżdzać a wy bedziecie mówić ile to się na tuczu zamkniętym zarabia. Stan liczy w tuczu zamkniętym swoje zboże z dopłatami, co go za darmo wychodzi, a mi w otwartym pełnoporcjówke z najdroższej firmy. Wyobraź sobie Stan że w otwartym też można swoje zboże skarmiać, niewiarygodne a jednak możliwe. Ja jak wróce moze kiedyś do macior to wtedy napewno zrezygnuje z tuczu. Ale póki co tak mi dobrze, teraz nic nie robie bo sprzedałem.
A rządzącym niedługo się o nas przypomni, wybory się zbliżają.

Nigdy nie pisałem kto i co ma robić , bo każdy może robić co uważa bo póki co żyjemy w wolnym kraju :lol:
nie licze również nikomu po ile mu pasza wychodzi , bo to mnie nie interesuje , ale lamentowanie że drogie zboze albo pasza podczas gdy sa dopłaty po to właśnie ,wydaje sie być dziwne
przy otwartych granicach Europy o tym żeby kupić warchlaka i żarcie dla niego i jeszcze na tym zarobić jest rzeczą niemożliwą , może się to zdarzyć jak po okresie drogiego zboża nastąpi jego spadek o połowe , ale to najwyżej potrwa 1 zasiedlenie
Pablo z tego co czytam masz zdrowy układ :lol: jak Ci gościu przywiezie w miare zdrowego kastrata i jak jeszcze w miare dobrze sprzedasz ,chlewni nie spłacasz do tego jak masz pole i widze że się starasz taniej żywić to jeszcze zarobisz , ale pewnie przyznasz ze coraz mniej :wink:
a co mają powiedzieć ci co wybudowali chlewnie na kredyt , kupują warchlaka i tak drogą pasze , do tego wszystkiego jak go handlarze obdarują takim warchlakie że za zdrowy żeby zdechł , a za chory żeby rósł
przy tuczu roboty nie ma za wiele , więc wszystcy ida na łatwizne :lol: ale ona pomału zaczyna kosztować , a pewnie będzie kosztować coraz więcej
płacąc 300 za warchlaka nie trudno sobie policzyć , że nawet przy marnej wydajnosci loch daje się zarobić ponad 100 zł. a ta kwota to wydaje mi sie że licząć przez 5 ostatnich lat to cały zysk na sztuce od jej urodzenia

na obecną chwile redukując tucz otwarty o 70 % na tucz zamkniety zysk jest taki sam , a roboty jeszcze mniej :lol:

w tym tygodniu było szkolenie odnośnie dobrostanu zwierząt , po jego zakonczeniu większość zapowiedziała likwidacje świn lekając się obniżeniem dopłat :lol:
reszta macior pod nóż i sprzedaż zboża :lol: , pytań jest 2 komu ?? i po ile jak wszystkim dobrze sypnie :shock:
trzecie pytanie jest takie ile będzie kosztował warchlak ???????? aż strach pomyśleć :lol: :lol:
tak wlaśnie unia zadbała o pogłowie w Polsce

myśle że większość do cyklu zamkniętego wróci już do jesieni :lol:

 
Opublikowany : 07/03/2013 11:51 am
(@andrzej-guzik)
Posty: 867
Prominent Member
 

My nie jesteśmy uni potrzebni jako producent tylko jako rynek zbytu żeby mogli do nas opychać co się da. Dla mnie tucz otwarty z ekonomicznego punktu widzenia nigdy nie był dobrą alternatywą, bo jest się dodatkowo uzależnionym od cen warchlaka a tu różnie bywa, lepiej jest popracować nad stadem podstawowym żeby były zadowalające wyniki, może więcej pracy ale coś za coś.

 
Opublikowany : 07/03/2013 12:26 pm
(@robert0169)
Posty: 765
Prominent Member
 

wszystko zalezy od tego ile jest rak do pracy

 
Opublikowany : 07/03/2013 12:43 pm
(@stan1069o2-pl)
Posty: 5315
Illustrious Member
 

wszystko zalezy od tego ile jest rak do pracy

Mnie sie wydaje że do tuczu otwartego potrzeba więcrj rąk do roboty i to mocnych :lol: locha średnio je tylko 1 kg więcej jak tucznik , a pisanie o tym że trzeba spać w chlewni przy maciorach jest zabawne
są zdobycze techniki że można loche podglądać będąc w łóżku :lol: :lol: i potomstwem ma się opiekować matka a nie gospodarz :lol:
przy zdrowym stadzie też nie ma co latać ze strzykawkami :lol: jakieś pojęcie trzeba mieć to fakt

 
Opublikowany : 07/03/2013 2:17 pm
(@robert0169)
Posty: 765
Prominent Member
 

powiem ze sie mylisz zasmakowalem teg i teg

 
Opublikowany : 07/03/2013 4:01 pm
(@zeus-1)
Posty: 610
Honorable Member
 

Ja też miałem maciory więc troszkę wiem czym to pachnie i ile pracy kosztuje

 
Opublikowany : 07/03/2013 5:03 pm
(@pablo80)
Posty: 1507
Noble Member
 

Stan, tak jak mówisz. Tym dobrostanem to kolejny milion zmniejszą pogłowie, albo więcej może nawet. A czy wrócą do hodowli ? Tacy do 10 macior może i wrócą, ale Ci średni to chyba już nie. 40 macior np żeby odnowić to trza trochę kasy wydać i czekać z rok, mając ciągle w tyle głowy to, że może być gówno z tego albo dokładka bo nowe maciory mogą nie lubić mieć po 10 prosiaków.

 
Opublikowany : 07/03/2013 5:54 pm
(@marek99a)
Posty: 364
Reputable Member
 

Kto prowadził cykl zamknięty miał wymierne korzyści ,jak nie na tuczu to na prosiaku ,pod warunkiem ,że miał trochę oleju w głowie do prowadzenia stada. Ja po zeszłorocznej depopulacji wziołem 1 rzut warchlaka ,po czym szybciutko wróciłem do macior. Zarobiłem całe 27 zeta i 50 GROSZY mimo że nic nie padło ,a w aptece zostawiłem tylko 3 zł na szt. Tylko usiąść i płakać :roll:

 
Opublikowany : 07/03/2013 6:06 pm
Muchozolali
(@muchozolali)
Posty: 2735
Famed Member
 

Ten 3 sort jak to nazywasz jakością przewyższa naszą fermówkę o statystycznych prosiakach z targu nie wspominając. Ale jak bedziemy zyć w swoim świecie jeszcze ze 3 lata to 5 mln będzie , z czego 4 z dunskim kolczykiem. Takie są fakty i to trzeba przyjąć do wiadomości, tu nie ma nic do zgadzania. Jak ktoś wyżej napisał na 10 tuczników na spędzie przypadło 10 macior. Czyżby odnowienie stada, zmiana genetyki? Chyba jednak likwidacja. Mnie też to sie nie podoba ale tu szlachetne hasła nie pomogą. Dopłaty są do rodzimych ras i te świnie to nam krzywdy nie robią, bo są bite w małych ubojniach. Ta nadprodukcja urosła by u nich i przyjechała do nas w postaci gotowego mięsa.

Przeaz ten 3 sort ludzie mięsa w sklepach nie kupują a będą jeszcze mniej bo to sama chemia od początku do końca na antybiotykach a dzieci umierają od gorączki jak w średniowieczu :roll:

Tak do porządku wymien mi tą chemie w mięsie surowym związki:
czekam z nie cierpliwoscią

To, co było, jest tym, co będzie, a to, co się stało, jest tym, co znowu się stanie,

 
Opublikowany : 07/03/2013 6:18 pm
(@krzywy)
Posty: 914
Prominent Member
 

To Ci Muchozol jedną historyjkę opowiem. Mój ojciec lubi powiesić kawałem surowego mięsa na grzejniku i potem to sobie po trochu konsumować. Było mięso swoje, było wszystko w porządku. W Polo mieli ładne mięso z łopatki. Też chciał ususzyć. Nie dało się. Tak było nasączone, że część wyciekła, reszta odparowała. W końcu kawałek się pomarszczył i zmniejszył o połowę.
Zapewne nie była to czysta woda, lecz z dodatkiem soli peklujących (ładniejszy kolor).

 
Opublikowany : 07/03/2013 6:33 pm
Strona 10 / 18
Share: